Leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen in Loppersum hebben op donderdag en vrijdag ooggetuigen van oorlogssituaties geïnterviewd. Om de vraag ‘wat is vrijheid?’ te kunnen beantwoorden, gingen ze in gesprek met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt, maar ook met vluchtelingen uit Syrië en Oekraïne.
Dat leverde interessante, hartverwarmende en soms emotionele gesprekken op. ‘Vrijheid is voor mij dat ik niet bang hoef te zijn voor mijn kinderen en familieleden,’ zei een geïnterviewde. ‘Dat je niet bang hoeft te zijn om te laten zien wie je bent,’ vond een ander. De leerlingen werken de vragen en antwoorden in de komende week uit tot echte artikelen, die in de speciale vrijheidseditie van de Lopster Kroniek gepubliceerd worden. Dit tijdschrift wordt in de week voor Pasen gratis verspreid in Loppersum. Overige geïnteresseerden kunnen het blad bestellen via de website van de Historische Vereniging. Ook op school, in kindcentrum Spriknust, worden de interviews tentoongesteld.
Het initiatief voor dit interviewproject kwam van twee kanten. Vanuit de Historische Vereniging organiseert een werkgroep 5 mei dit jaar een festival met allerlei activiteiten en al in november ontstond de wens om ook de jeugd inhoudelijk te betrekken bij 80 jaar vrijheid. De schooldirectie wilde op een creatieve invulling geven aan het thema ‘Ken je mijn verhaal, dan ken je mij.’
Voorbereid
De kinderen van groep 8 van CBS Roemte en groep 7/8 van OBS Prinses Beatrix kregen ter voorbereiding eerst een les over interviewtechnieken, verzorgd door de Historische Vereniging Loppersum. Daarna konden ze zich voorbereiden op het interview door alvast goede vragen te bedenken en af te spreken wie de vragen ging stellen en wie de antwoorden zou gaan opschrijven. De ooggetuigen werden vervolgens enthousiast ontvangen en in kleine groepjes ondervraagd. Dat was voor veel leerlingen een bijzondere ervaring. ‘Ik heb nog nooit zo snel moeten schrijven, en zo veel!’ verzuchtte een leerling trots.