Kastanjebomen begraafplaats worden gekapt

Vanaf maandag 18 februari wordt gestart met de kap van de 13 monumentale Paardenkastanjes op de begraafplaats Loppersum. De bomen zijn ernstig ziek en moeten worden verwijderd. Aansluitend worden er 16 nieuwe grote bomen terug geplant. De werkzaamheden zullen ongeveer 6 weken duren.

Wethouder Pier Prins; ‘De gemeente Loppersum hecht veel waarde aan het groen en bomen. Ons beleid is dat voor iedere boom die in de openbare ruimte wordt gerooid, ten minste één boom wordt terug geplant. Op de begraafplaats in Loppersum gaan we 16 volwassen bomen in verschillende soorten planten.’

Onderzoek

In het najaar van 2017 zijn de bomen door een gespecialiseerd bedrijf opnieuw onderzocht op vitaliteit. Gezien de slechte conditie en de zware aantasting door de kastanjebloedingsziekte is geadviseerd een procedure in gang te zetten om de bomen te rooien. Voordat overgegaan kan worden tot kap, is in 2018 binnen het kader van de wet Natuurbescherming verplicht onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van vleermuizen en beschermde vogels in en rond deze bomen. Conclusie van dit onderzoek is dat de voorgenomen kap geen invloed heeft op het duurzame voortbestaan van aanwezige vogel- en vleermuizenpopulaties. Daarnaast worden voldoende compenserende maatregelen getroffen.

Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas syringae pv. aesculi. Op de bast van de boom ontstaan roestbruine vochtige plekken, die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. De ziekte komt uitsluitend voor bij de Paardenkastanje. De bacterie nestelt zich in de bastcellen van boom die voor het transport van voeding en water naar de bladeren zorgen. De cellen raken door de aantasting verstopt, waardoor de sapstroom door de bast vermindert. Daarna gaat de bast onder de vlekken rotten en sterft uiteindelijk af. Hierdoor verzwakt de boom en ontstaat een verhoogd risico op het afbreken van takken of stam. Door de verminderde vitaliteit wordt de boom ook gevoelig voor andere ziekteverwekkers en gaat de boom uiteindelijk dood.