Expositie “Schatten van Maarland”
De officiële opening vindt plaats op vrijdag 31 oktober om 17 uur door Dr. E. Knol, conservator van het Groninger Museum. Tijdens de tentoonstelling, die duurt van 1 november 2014 tot 31 januari 2015, vinden vele activiteiten plaats, zoals lezingen, zilverkeuringen, taxaties, schoonmaakworkshops en optredens. “Schatten van Maarland” is tevens de titel van een boekje dat in samenwerking met de Groninger Zilverkamer wordt uitgegevens ter gelegenheid van de tentoonstelling. Het boekje is rijk geïllustreerd met foto’s van onder andere Mark Stoter en bijzonder fraai vormgegeven door Ton Keuning uit Appingedam.
Stuk voor stuk de moeite waard om de belangrijkste selectie daarvan voor een breed publiek toonbaar en inzichtelijk te maken. Bij zijn noeste arbeid, en vooral bij de vertaling en de plaatsing in historische context van symboliek en archiefstukken, heeft Menno veel steun gehad van Willen-Jan van Neck. En voor de samenstelling en het onderbrengen van de expositie heeft Maarten Burggraaff zijn talenten en netwerk aangewend. Het einde van de ingrijpende restauratie van de Petrus en Pauluskerk leek de ‘commissies zilver’ een uitstekende gelegenheid met de resultaten van het werk naar buiten te treden. De Zilverkamer in Appingedam (schuin tegenover de Nicolaikerk en dicht bij het Museum Stad Appingedam) bleek eigenlijk een voor de hand liggende ruimte. Het gebouw is niet alleen goed beveiligd, maar de ruimten lenen zich ook uitstekend voor de uitstalling van deze bijzondere en kostbare stukken.
Achtergrondinformatie
Vier van die kerken zijn nog eigendom van de kerkelijke gemeente:
de Petrus en Pauluskerk in Loppersum (gebouwd vanaf 13e eeuw)
de Sint Jacobuskerk in Zeerijp (gebouwd vanaf 14e eeuw)
de Mariakerk op ’t Zandt (gebouwd vanaf 13e eeuw)
de Sint Donatuskerk te Leermens (gebouwd vanaf 11e eeuw)
De andere vier zijn al overgegaan in handen van de Stichting Oude Groninger Kerken, efficiënt bewaakster van het Groninger erfgoed:
de Sint Andreaskerk in Westeremden (gebouwd vanaf 13e eeuw)
de Sint Pancratiuskerk te Godlinze (gebouwd vanaf 13e eeuw)
de kerk te Eenum (gebouwd vanaf 12e/13e eeuw)
de Mariakerk te Oosterwijtwerd (gebouwd vanaf 12e/13e eeuw)
De Groninger Zilverkamer
De Op 15 juli 1999 werd de Stichting SNS Fonds Eemsmond opgericht met onder meer het oogmerk om de historie en cultuur van Appingedam onder de aandacht te brengen. Het bestuur besloot toen tevens om een collectie van antieke zilveren voorwerpen uit Appingedam en omgeving samen te stellen. Via tussenpersonen werden de afgelopen jaren meer dan 300 voorwerpen uit verschillend particulier bezit verworven; het bleek echter niet haalbaar uitsluitend Damster zilver te verzamelen. De doelstelling werd daarom verruimd naar Stad-Groninger en provinciale Groninger objecten. Na aankoop van het voormalige kantoor van de SNS-bank Eemsmond door het SNS Fonds, werd besloten om hier een permanente Groninger Zilverkamer in te richten met een bijzondere collectie Gronings zilver vanaf de 17e tot en met de vroege 20e eeuw. Van smeden uit 25 dorpen en steden in de provincie Groningen behoort inmiddels een waardevolle collectie tot de vaste expositie.
Bijzonderheden ‘Schatten van Maarland’
lezing over de Donatuskerk door M.J. Wieringa (toegang: € 5,-)
Zaterdag 29 en zondag 30 november, beide van 13 – 17 uur:
Zilverweekend.
Donderdag 11 december 19.30 uur:
lezing over rouwborden door W.J. van Neck (toegang € 5,-)
Oude Kerkstraat 1, 9901JB Appingedam.
www.degroningerzilverkamer.nl
Maandag t/m vrijdag van 09.30 – 17.00 uur.
Zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.
Kinderen tot 12 jaar gratis.
Voor groepen en rondleidingen kunt u contact opnemen
met de beheerster: Mevr. H. Grimmius, tel: 06-26588992