Van het bestuur en de fractie van de Partij van de Arbeid, Afdeling Loppersum kregen wij het verzoek om bijgaande brief te publiceren op onze website. Onder de -Lees Meer- ziet u de letterlijke tekst en in de bijlage de brief in PDF formaat. De brief is verzonden aan D. Samsom, H. Nijboer, J.C. Vos, de Partij Voorlichting en J.v.Dekken.
Partij van de Arbeid
Afdeling Loppersum
Bestuur en Fractie
Aan:
Tweede Kamerfractie Partij van de Arbeid
ZONDAGSBRIEF VANUIT LOPPERSUM: GASWINNING
De Minister
Donderdag 12 februari debatteert de Tweede Kamer over het gasbesluit van minister Kamp.
Hij beweert de gaswinning substantieel te hebben teruggedraaid, van 54 (2013) naar 39 miljard kuub (2015) (persconferentie gasbesluit). Daarbij slaat hij doorlopend opzettelijk de voorgaande en afgelopen jaren maar even over (maximum 42,5 miljard kuub), al noemt hij vervolgens wel een reductie van 7%.
De onverteerbare meeropbrengst in 2013 – het jaar na de grote aardbeving van 16 augustus 2012 – wordt door de minister psychologisch misbruikt om zichzelf op de borst te kloppen.
De minister toont zich verder, ondanks de recente bevingen na versnelde winning bij Loppersum en Woudbloem, nog steeds voorstander van uitstel van verder terugdraaien van de gaswinning, “in verband met nog lopende onderzoeken.”
Dat is de wereld op z’n kop.
Naar de mening van diepgetroffenen gaan in alle redeneringen van de minister nog steeds economie en staatskas boven veiligheid.
Afgezien van het feit dat onderzoeken nauwelijks nog nieuwe inzichten kunnen opleveren, mogen deze in ieder geval het proces naar een grotere veiligheid niet vertragen noch in de weg staan.
Wij verlangen eerst substantieel terugdraaien van gaswinning en pas als onderzoek heeft aangetoond dat verantwoord meer gas gewonnen kan worden en de veiligheid niet langer in het geding is, is er een opening voor discussie.
De Partij van de Arbeid
Momenteel is in de regio het vertrouwen in de PvdA als regeringspartij tot het nulpunt gedaald. Onze woordvoerder in de Tweede Kamer bestaat het om omvallende tuinstoelen als voorbeeld te nemen van een ravage die een aardbeving kan aanrichten. In andere debatten en interviews worden doorlopend ogenschijnlijk krasse uitspraken steeds weer gevolgd door enorme slagen om de arm. De andere regeringspartij zorgt tot op heden voor niets anders dan een grote leegte.
Mensen/bestuurders die veiligheid, schadeafhandeling, waardedaling en imagoschade nog steeds durven bagatelliseren, hebben helaas nog geen flauw idee van de impact van de situatie in Groningen.
Mensen/bestuurders die nog niet beseffen dat wonen naast je totaal vernielde woning niet tot een uitzichtloze situatie mag leiden van jarenlange discussie over de wijze van compensatie.
Mensen/bestuurders die na 50 jaar gaswinning en de recente ervaringen nog durven discussiëren over de vraag of achterstallig onderhoud niet een belangrijke rol speelt, hebben van de hele situatie nog niets begrepen.
Mensen/bestuurders die nog niet beseffen dat inwoners die om welke reden dan ook met leegstaand of onverkoopbaar geworden onroerend goed in hun maag zitten (sterfgevallen, echtscheidingen, werk of toekomstplannen buiten de regio), beseffen niet wat het is om los van de economische crisis en buiten eigen toedoen aan onroerend goed geketend te zijn.
Eisen
Nog eenmaal zetten wij op een rijtje waar het volgens ons werkelijk om draait.
De volgende feiten zijn al jaren bekend:
– De structuur van de bovenste bodemlagen is bekend;
– Woningen/gebouwen in deze regio zijn gebouwd volgende oude principes (veelal op staal en half steens);
– Combinatie van (veranderende) waterhuishouding, bodemstructuur en bodemdaling zetten gebouwen onder spanning;
– Gaswinning leidt tot bodemdaling en aardschokken;
– Aardschokken leiden onder de genoemde omstandigheden tot steeds sterkere bedreiging van de veiligheid en toenemende schade aan gebouwen en infrastructuur.
Steeds meer is gebleken
– dat de veiligheid bij de huidige winning zeker niet gegarandeerd kan worden;
– dat de huidige aanpak van kosmetisch herstel geen blijvende oplossing biedt, en dat daarin tot nu toe juist helaas de meeste energie wordt gestoken;
– dat de voorgespiegelde aanpak van versteviging van 5000 woningen per jaar nooit haalbaar zal zijn.
Om de inwoners van het gebied weer het vertrouwen terug te geven en het gebied weer perspectief te bieden moeten minimaal de volgende uitgangspunten op korte termijn voorop komen te staan:
– Veiligheidsgarantie
– Borging van het cultuurlandschap
– Perspectief voor de ieders toekomst in het gebied!
Daarvoor zijn in ieder geval hard nodig:
– Drastisch terugdringen van de gaswinning;
– Prioriteit voor snelle en realistische aanpak van herbouw en verantwoord herstel van woningen/gebouwen met grote schade, gekoppeld aan waardevermeerdering;
– Voorrang voor snelle versteviging van gebouwen om schade bij toekomstige bevingen te kunnen opvangen en reduceren;
– Relevante regelingen voor compensatie van verminderd woongenot en waardedaling;
– Instelling van een generieke opkoopregeling voor woningen in de aangewezen negen gemeenten (immers om in dit prachtige gebied te willen wonen, moet je ook weg kunnen!);
– Versnelde transitie naar meer duurzame energiebronnen.
Wij verlangen als lokale afdeling van de partij dat u zich in de discussie hard maakt voor bovenstaande punten.
Errit Sietzema, voorzitter 0596-572317
Lies Oldenhof, fractievoorzitter 06-20426914
Frieda Boonstra, secretaris
Chris Bultje, fractielid
Frieda Boonstra, secretaris
Chris Bultje, fractielid