De Historische Vereniging Loppersum (HVL) brengt deze week de 25ste jaargang van de Lopster Kroniek uit. De HVL presenteert het jarige tijdschrift op de kerstmarkt in Loppersum op 12 en 13 december. Op de HVL stand is van alles te zien en te vragen over de geschiedenis van Loppersum.
De HVL presenteert op de kerstmarkt met trots de nu extra dikke Lopster Kroniek, die voor zes euro te koop is. Het jaarschrift is vernieuwd met onder meer een moderne, frisse omslag. Daarop prijken ‘de meisjes van Hollandia’. Bij Hollandia hebben veel Lopster vrouwen en enkele mannen ondergoed gemaakt dat door heel Nederland werd gedragen. Verder tal van onderwerpen, zoals de kwekerij van Albert en Zwaan Nienhuis, het leven van een Lopster Zeeman, de geschiedenis van het centrumplan, een reportage in en om de Petrus en Pauluskerk, een interview met Edie Smit over de kleermakerij van zijn vader in de Lagestraat en nog veel meer. Leden van de HVL krijgen het jaarschrift elk jaar gratis thuisbezorgd. Natuurlijk verwelkomt de HVL u graag als lid! Misschien toch maar eens doen!
Pomona
Tot 1960 was Loppersum beroemd vanwege zijn bessentuinen en de veiling Pomona. Pomona stond sinds 1922 vlak bij het spoor, in het gebouw waar nu de Brandweer huist. In de jaren zestig werd de bessenteelt onrendabel en ging de beroemde veiling ter zielen. Achtereenvolgens trok een bedrijf van landbouwwerktuigen en –machines (Van Driel & Van Drosten BV) in het veilinggebouw, de gemeente Loppersum en ten slotte, tot de dag van vandaag, de Brandweer. Op de kerstmarkt zijn prachtige foto’s te zien uit de geschiedenis van het veilinggebouw. Daarnaast zijn er dorpsfoto’s, boeken (1960-2000) en kleding van een Lopster boerenfamilie.