Het Zoutwaterbad is energieneutraal
— Deze tekst is overgenomen uit de nieuwsbrief van het Zoutwaterbad K.P. Zijl —
Na iets meer dan een jaar is het tijd om de balans op te maken en met trots kunnen we stellen dat het Zoutwaterbad ‘energieneutraal’ is. Wij kennen geen enkel ander zwembad dat ook energieneutraal is en ook geen chemicaliën gebruikt. Dus een uniek bad in vele opzichten.
De zonnepanelen.
Sinds 24 april 2013 zijn de 60 stuks zonnepanelen van het Zoutwaterbad in bedrijf. Deze wekken stroom op die nodig is voor met name de waterbehandeling.
Zoals u wellicht weet, zijn de zonnepanelen geheel tot stand gekomen door veel inzet door de vrijwilligers van het Zoutwaterbad en financiering door sponsoren
Van 24 april 2013 tot 25 april 2014 heeft het systeem 14.627 kWh opgewekt. (ca 4% meer dan de voorspelling)
De waterbehandeling.
Bijna iedereen weet dat het zoute water opgepompt wordt uit een bron van 112 meter diep. Hierin zit o.a. zout, ijzer, mangaan en kalk. Het zout moet er in blijven, het ijzer en mangaan moet er grotendeels uit en het kalk moet er zoveel mogelijk uit. De combinatie en concentratie van het zout, ijzer, mangaan en kalk van het door ons opgepompte water zorgt voor een afzetting (aangroei).
Dit is nu het derde seizoen dat we met een installatie werken die geen gebruik maakt van chemicaliën. De werkgroep die zich bezig houd met de techniek heeft regelmatig voor verrassingen gestaan vanwege de forse aangroei. Verrassingen zoals het dichtgroeien van leidingen, verstopt raken van kleppen, groter worden van de filterzandkorrels en noem maar op.
De afgelopen seizoenen hebben we regelmatig kleine aanpassingen doorgevoerd en de installatie is steeds verbeterd. De grootste aanpassing is dat dat we nu het gedeelte dat steeds problemen gaf met dichtgroeien zo hebben aangepast dat we dit door spoelen kunnen schoonmaken en dat het systeem nu aangroeit op plekken waar het niet zo erg is.
Andere aanpassingen hebben er toe bijgedragen dat het systeem beter met stroom omgaat. Hierdoor is het verbruik per m3 geproduceerd water terug gelopen van 2,05 kWh naar 1,38 kWh.
Als het behandelde water het zwembad in gaat, zitten alle zouten er nog in. Het water is onderzocht en er zitten diverse verschillende zouten in het water. Vanwege het zout hoeven we geen chloor te gebruiken om het zwembad schoon te houden. We hebben altijd hele goede rapportcijfers voor de wateranalyses. Eén van de zouten is magnesiumzout. Dit zout staat bekend vanwege de positieve werking op de huid en op gedrag.
Vullen en verversen
Om het zwembad op tijd voor het seizoen vol te krijgen starten we 4 weken voor de opening met het vullen van het zwembad. Het vullen duurt normaal ca 21 dagen. In deze 21 dagen maken we 2.500 m3 water. Dan is het zwembad ca een week voor de opening vol.
Gedurende het seizoen zijn de bezoekersaantallen de graadmeter voor het verversen van het water. Onze richtwaarde is 400 liter per bezoeker. Gebaseerd op de bezoekersaantallen zouden we dan per jaar ca 5.000 m3 verversen.
Door de aanpassingen van de afroom- en spuigaten aan de achterzijde van het zwembad, kunnen we altijd voldoende verversen en stroomt er maar weinig water onnodig weg.
De cijfers op een rij:
Waterproductie: 2.500 m3 voor het vullen en 5.000 m3 voor het verversen. Totaal 7.500 m3
Het verbruik aan stroom per m3 is 1,38 kWh / m3.
Verwacht stroomverbruik voor waterproductie is 7.500 m3 x 1,38 kWh.m3 = 10.350 kWh
Totaal inclusief al het andere verbruik aan stroom verwachten we uit te komen op 11.500 kWh per jaar. De zonnepanelen leveren 14.627 kWh / jaar. De resterende 3.127 kWh compenseert ruimschoots de m3 gas die we gebruiken voor de douches.
Dit rekensommetje toont aan dat het Zoutwaterbad ‘energieneutraal’is.