Mooie opkomst voor nieuw dorpsplan Loppersum

Er waren verrassend veel mensen afgekomen op de uitnodiging voor de kick off van het dorpsplan, op 24 september. Waarom een dorpsplan? De vorige dorpsvisie is al van lang geleden en al behoorlijk verouderd. Daarna heeft Dorpsbelangen een expositie en activiteiten georganiseerd (‘Loppersum onderweegns’) in ’t Hoge Heem, dat vooral gericht was op het leggen van lijntjes tussen mensen onderling en alle verenigingen. En nu moeten we verder. Want er gebeurt héél veel in Loppersum! Met een dorpsplan maken we ons sterk als dorp.

Zorgen

Tijdens de kick off gingen de aanwezigen met elkaar het gesprek aan, aan de hand van uitdagende vragen. Er was alle ruimte voor toekomstfantasieën, doemscenario’s en dromen. Er zijn zeker zorgen. Zorgen over leegloop als er geen betaalbare huizen zijn voor alle leeftijdsgroepen. Zorgen over het afnemen van het verenigingsleven. Zorgen over het tekort aan zorgpersoneel en zorgplekken. Zorgen over het verkeer en het verdwijnen van groen. En natuurlijk zijn de zorgen over de versterkingsoperatie en wat het betekent voor het aanzicht van het dorp nog lang niet voorbij.

Kansen

Maar er was ook het besef dat er kansen liggen. Loppersum is trots en veerkrachtig. De saamhorigheid is diepgeworteld en in het dorp kijkt men om naar elkaar. Er is veel waardering voor alle evenementen die door vrijwilligers worden georganiseerd, zoals Koningsdag en – in het afgelopen jaar – de geslaagde feestweek. Ook wordt een uitdaging gezien in verdere verduurzaming en mogelijkheden om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden.

En hoe nu verder?

Een kick off is een beginpunt en wil zeggen dat er nog veel gaat komen. De werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting Dorpsbelangen Loppersum, Stichting Ons Dorpshuis, Zorgcoöperatie Loppersum, Groninger Dorpen, Cadanz en de gemeente Eemsdelta, gaat op allerlei manieren met verschillende groepen het gesprek aan. Een koffiekarretje op straat, een pubquiz in Flits, theaterwandelingen, op bezoek bij de basisschool en de voetbalkantine: u gaat ons vast en zeker tegenkomen. En uiteindelijk natuurlijk volgend jaar de presentatie waarover het hele dorp weer kan meepraten.

Dus: u hoort nog van ons! Voor vragen of ideeën kunt u mailen naar loppersum@gmail.com.