Smakhak en andere sagen in nieuwe expositie CHC Loppersum

In het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum aan de Hogestraat 17 opent op vrijdagmiddag 11 oktober een nieuwe tentoonstelling over sagen en volksverhalen uit de regio. In de expositie zijn verschillende verhalen te bezichtigen en te beluisteren: onder andere Fré Schreiber, Nane van der Molen en Zeerijper dominee André van den Bor spraken een verhaal in voor de audiorondleiding. Speciaal voor de tentoonstelling schreef Koos Cleveringa een gloednieuwe sage, die hij ook zelf insprak.

De verhalen en legenden komen allemaal uit de gemeente Eemsdelta: zo is er het verhaal van de Smakhak, een monster dat tussen Stedum en Winneweer spookt. Ook de ‘haarvlecht van Loppersum’ komt aan bod, de legende van het Riepster licht natuurlijk en het verhaal van Lubbe van Leermens. Voor de verbeelding van dit laatste volksverhaal heeft DAF Appingedam (Digital Art Factory) met een 3d-printer een schaalmodel gemaakt van het standbeeld dat bij het dorpshuis van Leermens staat.

De tentoonstelling is tot en met oudjaarsdag te bezichtigen op dinsdag- en woensdagmiddag en op vrijdag en zaterdag, tegen een vrijwillige bijdrage. Eind november volgt in de molen van Loppersum een sfeervolle muziek-en-verhalenavond met liederen en sagen, met medewerking van onder andere zangeres Luna Hamelink uit ’t Zandt en Abe de Verteller.

Op de foto: Lubbe van Leermens, gemaakt met de 3D-printer van de Digital Art Factory in Appingedam.