Open Monumentendagen in Loppersum

Ook dit jaar zijn er in Loppersum op zaterdag 14 en zondag 15 september weer verschillende gebouwen of historische plekken gratis te bezoeken.

In pel- en korenmolen de Stormvogel is het originele interieur uit 1850 nog grotendeels intact; een schoolvoorbeeld van een koren- en pelmolen.
Vroeger had de molen zelfzwichting, maar de huidige roeden zijn voorzien van Oudhollands hekwerk met zeilen.
De molen is een rijksmonument.
Molenweg 67. Open op zat. 10.00 – 16.00 uur; zon. 13.00 – 16.00 uur

Het Zoutwaterbad K.P. Zijl is in 1933, in het kader van de werkverschaffing, aangelegd in opdracht van de vereniging Loppersummer Jaarmarkt. Het zoute water wordt op een diepte van 112 meter gewonnen.
Het bad dankt zijn naam aan Koos Zijl die 35 jaar badmeester is geweest. Op dit moment is de Stichting Zoutwaterbad K.P. Zijl eigenaar van dit unieke zoutwaterbad.
Badweg 16. Open op zat. 13.00 – 16.00 uur

De monumentale dorpskathedraal Petrus & Pauluskerk heeft z’n oorsprong rond 1220. Tot 1550 hebben er allerlei ingrepen en uitbreidingen plaatsgevonden wat heeft geleid tot de huidige omvang van de kerk.
De Mariakapel en het koor hebben fraaie plafondschilderingen. Het prachtige orgel is tussen 2012 en 2018 gerestaureerd naar z’n huidige vorm en kleur.
Kerkpad 1. Open op zat. 10.00 – 17.00 uur; zon. 13.00 – 17.00 te bezoeken op eigen gelegenheid.
De sleutel is op zondag te halen op het adres Hogestraat 17.

Hotel & Spa Spoorzicht is gebouwd in 1886. Het is een ontwerp van de bekende Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland, die in het dorp een omvangrijk oeuvre heeft achtergelaten. Hij werd zelf uitbater van het hotel.
In 1891 heeft Wilhelmina Drukker (Dolle Mina’s ontleenden hun naam aan haar) in het hotel een toespraak gehouden en in de jaren 60 traden er bekende Nederlandse popgroepen op. O.a. Q65, Ekseption, Bintangs, Cuby & The Blizzards en Earth & Fire.
Molenweg 11. Open op zat. en zon. 11.00 – 17.00 uur

In het Cultuurhistorisch Centrum is een tentoonstelling ingericht die de jaren 60 van de vorige eeuw belicht. In de vitrines bevinden zich allerlei voorwerpen uit die jaren en aan de wand hangen verkiezingsposters.
Op de bovenverdieping bevinden zich drie jaren-60 stijlkamers. Bezoekers die reeds zijn geweest, verlaten het pand met de opmerking: “Het is een feest van herkenning”.
Het pand zelf is in de jaren 30 gebouwd in Groninger Amsterdamse Schoolstijl op de fundamenten van twee gebouwen. Voordat het pand als CHC in gebruik is genomen, was het achtereenvolgens een bakkerij en woonhuis.
Hogestraat 17. Open op zat. 10.00 – 16.00 uur; zon. 13.00 – 17.00 uur.

Helaas is villa Zuidven aan de Lagestraat 7 niet meer toegankelijk voor publiek. Recente ontwikkelingen t.a.v. verkoop zorgen hiervoor.

Op eigen gelegenheid is de Algemene begraafplaats te bezoeken. Het toegangshek geldt als voorbeeld van een begraafplaatshek uit ongeveer 1900. Het is rijk gedecoreerd met symbolische afbeeldingen. O.a. twee kruisende sikkels, een staartbijtende slang en een gevleugelde zandloper.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben hier tijdelijk zeven Canadese bevrijders begraven gelegen. Ter nagedachtenis aan dit feit staat er tegenover de ingang van het baarhuisje een plaquette.
De in 1944 verongelukte Australische piloot Desmon Snape is op deze begraafplaats ter aarde besteld.
In 1886 is op een afgescheiden gedeelte de ‘nieuwe’ joodse begraafplaats aangelegd. Hier staan 25 grafstenen, waarvan enkele met fraaie teksten (ook op de achterkant).
Hofstraat 2. Vrij toegankelijk.

Op de hoek van de Molenweg en Schepperij bevindt zich de voormalige joodse begraafplaats.
De joodse gemeenschap pacht in 1863 een stuk grond voor een periode van 100 jaar, voor 10 gulden per jaar. Die 100 jaar wordt bij lange na niet volgemaakt. Twintig jaar later begraven de Joden hun overledenen op de ‘nieuwe’ joodse begraafplaats.
Op de gedenksteen staan de namen van 23 Joodse mensen. Hun namen zijn bekend, maar hun precieze rustplaatsen niet.
In een ver verleden was op deze plek de Lopster gerichtsplaats.
Hoek Molenweg – Schepperij. Vrij te bezichtigen.