SC Loppersum heeft het seizoen 2017 – 2018 tot ‘Jaar van de duurzaamheid’ gedoopt. “In dat jaar willen we naast het noodzakelijke onderhoud ook investeren in de verduurzaming van de kantine en kleedkamers’, vertelt bestuurslid John Knot. Het uiteindelijke doel van de Lopster vereniging is een energieneutrale accommodatie.
Om dit te realiseren moet nog wel het één en ander gebeuren. Penningmeester Geert Slagter somt het wensenlijstje op: “Allereerst moet ons dak vernieuwd en geïsoleerd. Daarnaast moet de kantine worden voorzien van dubbel glas en willen we graag meer zonnepanelen, een zonneboiler en een nieuwe CV. LED-verlichting bij het trainingsveld zou voor ons de kers op de taart zijn.”
Besparen op elektriciteit en gas
De eerdere plaatsing van 33 zonnepanelen zorgde al voor een flinke besparing op de elektriciteitsrekening. “LED-verlichting zou daar het laatste zetje richting 0 op de elektriciteitsmeter kunnen geven, maar op dit moment is de meeste winst te halen in het omlaagbrengen van ons gasverbruik”, vertelt Knot.
Slagter knikt: “Ons gasverbruik is een significante kostenpost. Door de kantine beter te isoleren, onze 15 jaar oude cv-installatie te vervangen en gebruik te maken van een zonneboiler kunnen we veel efficiënter gaan stoken.”
Investeren in sportieve randvoorwaarden
Loppersum, met zo’n 250 spelende leden een van de grootste verenigingen in de omgeving, staat bekend als een voetbalclub met een goede jeugdopleiding. Het bedrag dat met de duurzaamheidsmaatregelen bespaard wordt wil de club aanwenden om de sportieve randvoorwaarden voor haar leden nog verder te verbeteren.
Knot: “Bezuinigen op onze energiekosten betekent dat we kunnen investeren in voetbaltechnische zaken: het materiaal en de trainersopleidingen. We zijn er trots op dat al onze trainers en leiders gediplomeerd zijn, en willen hen ook de mogelijkheid bieden om daarin verder te gaan als zij die ambitie hebben. Uiteindelijk worden we daar zelf als club ook beter van.”