SCHEPEN IN DE SCHIPSLOOT
In vroeger tijd was er een levendig scheepvaartverkeer van en naar Loppersum. Vooral de Schipsloot had hierin een belangrijke aanmeerfunctie. Men kon gemakkelijk het centrum bezoeken, zaken doen en feestvieren. Bekend waren de Snikkevaarders (Over de Snikke is nog een bekend lied) en de kermis.
In oorsprong was de Schipsloot in open verbinding met de Wijmers. Alleen een vaste brug in de Wijmersweg beperkte de doorvaarthoogte. Vandaar dat trekschepen zonder mast of met gestreken mast, zo het centrum in konden. Schipsloot liep iets verder door, waar nu het parkeerplaatsje voor de kop van de Burg.v.d.Munnikstraat ligt.
De Lagestraat was dan ook een belangrijke handelsplek. “Daar gebeurde het”. Het Marktplein bestond nog niet, was nog een straat.
De romantiek van het beeld van de Schipsloot zou je weer kunnen herstellen, zie de bijgevoegde foto’s van Papenburg, waar men scheepjes in het kanaal heeft gelegd. Deze kunnen niet varen. Sommige staan zelfs vast op een betonnen paalfundering. Ook als restaurant en hotel doen ze het goed.. Ik denk aan restaurant/cafetaria Buurtvenstil en café de LopsterKroon als exploitanten. Het geheel wordt een aantrekkelijk beeld voor toeristen en kan een economische opsteker voor het dorp worden.
In aanvulling daarop kun je weer een (schijnbrug) in de Wijmersweg leggen, die suggereert, dat de Schipsloot weer aansluit op de Wijmers. Ik denk aan de oplossing voor Onderdendam. Dit beeld ondersteunt de snelheidsverlaging op de Wijmersweg en geeft een mooie dorpsvloer als men een goede samenhang maakt met de huidige brug over de Wijmers naar Nieuwe Tuinen. Door het geheel van schijnbrug in de Wijmersweg iets op te tillen wordt ook de aansluiting van Nieuwe Tuinen beter dan nu.